S-A ANUNȚAT LISTA 2022 WORLD MONUMENTS WATCH

25 de locuri selectate fac un apel la mobilizare pentru protejarea patrimoniului în fața provocărilor globale, inclusiv:

• Impactul schimbărilor climatice, care amenință patrimoniul costier al Insulelor Maldive, moscheile din Bagerhat, Bangladesh, printre alte situri de neînlocuit din întreaga lume
  • Efectele turismului dezechilibrat în destinații bine cunoscute, precum Teotihuacan, Mexic, și mai puțin cunoscute, precum Abydos în Egipt care ar putea obține beneficii de pe urma unei mai mari vizibilități
  • Redresarea în urma crizei în centrul istoric al Benghaziului și clădirile de patrimoniu din Beirut care au o nevoie stringentă de revitalizare

New York, NY – 1 martie 2022 – World Monuments Fund (WMF) a anunțat astăzi lista 2022 World Monuments Watch, o selecție de 25 de situri de patrimoniu de o extraordinară importanță culturală care se confruntă cu provocările globale și a căror conservare este urgentă și vitală pentru comunitățile locale. Aceste situri scot în evidență efectele unor probleme globale precum schimbările climatice, turismul dezechilibrat, subreprezentarea și redresarea în urma crizelor, subliniind nevoia unei acțiuni mai ferme pentru sprijinirea locurilor de patrimoniu și a oamenilor care le îngrijesc. Reflectând angajamentul extins al WMF față de combaterea acestor provocări prin abordări axate pe conservare, de Watch nu doar aduce în atenție presiunile cu care se confruntă locurile de patrimoniu, ci este în același timp un impuls pentru dezvoltarea de noi proiecte specifice care să ofere soluții locale, cu relevanță globală.

Lansată în 1996 și având ca sponsor fondator compania American Express, selecția Watch este anunțată o dată la doi ani și include situri nominalizate de persoane individuale și organizații comunitare de pe întreg globul. La cererea de propuneri deschisă din 2022 s-au primit peste 225 de nominalizări care au fost supuse unei examinări amănunțite atât la nivel intern, cât și extern de către International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) și de către o comisie independentă de experți internaționali în domeniul patrimoniului, responsabilă pentru selecția finală. De la începutul programului, de Watch s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru creșterea gradului de conștientizare în legătură cu locurile de patrimoniu care au nevoie de protecție și de acțiune și sprijin determinant pentru conservare. Până în prezent, WMF a contribuit cu peste 110 milioane de dolari la proiecte desfășurate la mai mult de 300 de situri Watch, iar vizibilitatea asigurată de Watch a ajutat comunitățile să obțină fonduri suplimentare de 300 de milioane de dolari din alte surse.

Reprezentând 24 de țări și acoperind aproape 12.000 de ani de istorie, selecția 2022 Watch cuprinde o gamă largă de exemple ale modului în care provocările globale se manifestă și se intersectează la siturile de patrimoniu, creând oportunități de îmbunătățire a vieților comunităților pe măsură ce acestea se adaptează la viitor. Exemplele dramatice de ridicare a nivelului mării în locuri precum moscheile și cimitirul Koagannu (Insulele Maldive) reprezintă un avertisment în legătură cu soarta patrimoniului costier, în timp la obiective precum Hitis (fântânile de apă) din Valea Kathmandu (Nepal) și în peisajul cultural Yanacancha-Huaquis (Peru) este explorat potențialul de a răspunde penuriei de apă induse de climă prin valorificarea cunoștințelor tradiționale și a infrastructurii istorice. Obținerea recunoașterii patrimoniului și susținerea asumării responsabilității de către comunități, a difuzării adevărului și a vindecării sunt aspecte centrale ale cererilor de propuneri care urmăresc protejarea Centrului de Formare pentru Băieți Aborigeni din Kinchela (Australia) și a Pășunii Garcia (SUA). În alte locuri se pot observa efectele turismului dezechilibrat, precum la populara destinație Teotihuacan (Mexic), unde localnicii sunt excluși de la beneficiile economice, și la vilele fortificate din Yongtai (China) și în Abydos (Egipt), care prezintă o oportunitate nevalorificată de turism sustenabil.

Selecția 2022 Watch subliniază angajamentul WMF pentru susținerea redresării conduse de comunitate în perioadele care urmează crizelor. Includerea clădirilor de patrimoniu din Beirut (Liban), oraș în care o explozie devastatoare care a avut loc în 2020 a afectat sute de clădiri din centrul istoric, încurajează sprijinul pentru eforturile de cooperare care vizează reconstrucția, dar în același timp și protejarea istoriei. Centrul istoric al orașului Benghazi (Libia) este de asemenea adus în prim-plan datorită potențialului de revitalizare a spațiului public, pentru a servi drept catalizator pentru redresarea și reziliența la scară mai largă în contextul unui conflict în desfășurare.

„Selecția Watch de anul acesta demonstrează că prin conservarea patrimoniului se pot crea soluții inovatoare la provocările globale contemporane”, afirmă Bénédicte de Montlaur, președinte și CEO al World Monuments Fund. „Facem un apel către întreaga lume să susțină comunitățile și să salveze aceste locuri de o extraordinară importanță culturală. Siturile de patrimoniu reprezintă o resursă incredibilă pentru abordarea unor probleme mai ample cu care se confruntă societatea, precum și pentru abordarea nevoilor locale de recunoaștere, acces, participare și oportunitate economică”.

Selecția completă a siturilor 2022 Watch este disponibilă online aici, cu o descriere a temelor și a unora dintre situri mai jos.

Schimbările climatice
Schimbările climatice vor continua să se intensifice, cauzând pagube la nivelul locuințelor individuale, comunităților și locurilor valoroase de patrimoniu din întreaga lume, având în același timp un impact și asupra accesului fiabil la apă. Siturile 2022 Watch care stau mărturie acestei provocări demonstrează impactul actual și nevoia de măsurare, de adaptare și de consolidare a rezilienței în anii următori:

• Castelul Hurst (Regatul Unit), o fortăreață construită în timpul domniei lui Henric al VIII-lea și din care o porțiune s-a prăbușit în 2021, poate atrage atenția, prin monitorizare continuă, asupra modului în care schimbările climatice afectează patrimoniul costier;
  • Orașul-moschee Bagerhat (Bangladesh), peisajul religios impresionant al vechiului Khalifatabad, necesită o adaptare eficace la schimbările climatice pentru a putea supraviețui și deservi în continuare comunitatea din Bagerhatul de astăzi;
  • Hitis (fântânile de apă) din Valea Kathmandu (Nepal), un sistem extins de puncte de distribuție a apei și canale subterane istorice necesită acțiuni de cartografiere și întreținere pentru a asigura comunităților din Valea Kathmandu accesul fiabil la apă curată;
  • Moscheile și cimitirul Koagannu (Insulele Maldive), un cimitir istoric situat pe linia de coastă, cu o arhitectură din calcar coralifer, subliniază urgența reprezentată de criza climatică și nevoia de a găsi soluții adaptive de conservare;
  • Peisajul cultural Yanacancha-Huaquis (Peru), un loc în care vechile sistemele de gestionare a apei care datează din perioada preincașă și planificarea sustenabilă a turismului sunt esențiale pentru adaptarea comunității andine la schimbările climatice și asigură beneficii economice locale.

Patrimoniul subreprezentat

Numeroase locuri și monumente istorice sunt reflectări ale puterii și privilegiului care nu reprezintă complet experiența umană. Mai multe situri din selecția 2022 Watch au ca scop amplificarea vocilor comunităților și diseminarea noilor descoperiri care spun o istorie mai bogată și mai echilibrată:

• Maison du Peuple (Casa Poporului), Ouagadougou (Burkina Faso), un important reper și un exemplu unic al modernismului african din Burkina Faso, a cărui reabilitare poate îmbogăți viața publică și promova mândria civică;
  • Peisajul cultural al populației Bunong (Cambodgia), un ansamblu de structuri tradiționale și pământuri ancestrale care necesită cartografiere și documentare pentru ca populația indigenă Bunong să poată beneficia de sprijin în protejarea teritoriului împotriva dezvoltării intensive;
  • Pășunea Garcia (Statele Unite), teritoriul tradițional al tribului Carrizo/Comecrudo din Texas, un loc amenințat de extracția resurselor naturale și de profanarea pământurilor ancestrale, care are nevoie de o recunoaștere legală oficială pentru a-și putea asigura propriul viitor;
  • Centrul de Formare pentru Băieți Aborigeni din Kinchela (Australia), o fostă instituție guvernamentală în care erau ținuți băieți aborigeni luați cu forța din familiile lor și care este un element central al efortului condus de supraviețuitori pentru transformarea sitului într-un loc al difuzării adevărului și al vindecării.

Turismul dezechilibrat
În timp ce destinații bine cunoscute sunt de multe ori copleșite de vizitatori, siturile mai puțin căutate depun eforturi foarte mari pentru a rămâne funcționale și a genera venituri. Aceste locuri de patrimoniu oferă o oportunitate de dezvoltare a unor strategii sustenabile de turism având ca scop recalibrarea impactului vizitelor turistice și sprijinirea unei calități mai bune a vieții pentru localnici:

• Abydos (Egipt), un sit puțin frecventat de turiști în pofida importanței sale culturale, are o nevoie vitală de conservare, planificare și implicare a comunității pentru a-și păstra istoria de centru antic al cultului lui Osiris, stăpânitorul lumii morților;
  • Africatown (Statele Unite), o comunitate istorică din Alabama stabilită de foștii sclavi africani, urmărește să valorifice o recentă descoperire arheologică pentru ca membrii săi să își poată proteja locuințele și să poată face apel la justiție în materie de mediu;
  • Lamanai (Belize), o destinație turistică internațională în care se află un oraș mayaș din antichitate și în care implicarea comunității în gestionarea patrimoniului poate ajuta la consolidarea relației dintre sit și localnici;
  • Teotihuacan (Mexic), celebrul parc arheologic, poate a ajuta la abordarea provocărilor economice cu care se confruntă comunitățile din jur printr-o planificare turistică și o gestionare a vizitatorilor mai incluzivă.

Despre World Monuments Fund
World Monuments Fund (WMF) este principala organizație independentă dedicată protejării celor mai valoroase locuri din lume, pentru a îmbogăți viața oamenilor și a consolida înțelegerea reciprocă între culturi și comunități. Organizația își are sediul central la New York și are birouri și afiliați în Cambodgia, India, Peru, Portugalia, Spania, și Regatul Unit. Din 1965, echipa noastră globală de experți conservă patrimoniul cultural divers al lumii, utilizând cele mai înalte standarde internaționale în peste 700 de situri în 112 țări. Prin parteneriatele cu comunitățile locale, cu finanțatori și cu autorități guvernamentale, WMF valorifică patrimoniul pentru a aborda unele dintre cele mai pregnante provocări ale prezentului: schimbările climatice, subreprezentarea, turismul dezechilibrat și redresarea în urma crizelor. Dedicându-se oamenilor care readuc locurile la viață, WMF apelează la potențialul trecutului pentru a crea o societate mai rezilientă și mai incluzivă.

Date de contact pentru presă
Resnicow + Associates

Chelsea Beroza, Alex Klimoski, Lucy Duda